Thailand

Werken in Thailand

Als werknemer
In Thailand geldt nog de bescherming van typisch en authentieke Thaise beroepen. Dit valt het beste te vergelijken met de ‘gilden’ zoals we die vroeger in Europa hadden. In Thailand bestaat een lijst met 39 beroepen die een buitenlander in Thailand niet mag uitoefenen. Als voorbeeld: Men mag geen schoenmaker, winkelier of een boer worden.
werken

Niet typisch Thaise beroepen mogen wel door buitenlanders worden uitgeoefend, zoals in de medische sector, maar pas nadat daarvoor toestemming is verleend. Die toestemming ontvangt men in de vorm van een werkvergunning. Om deze werkvergunning te krijgen moet men een vast woonadres in Thailand hebben, moet men een gezondheidsverklaring en kopie van uw paspoort overleggen, dient u een geldig visum van het type “O” of “B” te hebben en moet uw werkgever voor u garant staan. Vaak regelt uw werkgever alles voor u, soms moet u dit zelf doen. In bepaalde gevallen moeten aanvullende documenten worden ingeleverd. Een Thaise ambassade geeft het visum af, niet de werkvergunning. Als uw Thaise partner of het bedrijf waar u voor werkt garant staat, dan kan een multiple entry visum van het type “O” (Thaise partner) of “B” (Uw werkgever) worden verkregen.

Ook als u niet tegen een salaris werkt, maar bv. als vrijwilliger zonder enige vergoeding, moet u in het bezit zijn van een werkvergunning.

In het begin geeft men de werkvergunning voor korte tijd af. Als voorbeeld: Een leraar Engels ontvangt een werkvergunning voor de duur van 1 schooltermijn, wat slechts 5 maanden is. Daarna verzoekt men verlenging van de werkvergunning. Na enige tijd geeft men de werkvergunning voor langere tijd af. De maximale termijn is 2 jaar.

 

Als bedrijf

In Thailand kunt uzelf een bedrijf beginnen. Er bestaat een mogelijkheid om een buitenlands bedrijf op te richten of een Thais bedrijf. Oprichting kan binnen 4 weken.

Een buitenlands bedrijf heeft een meerderheid van buitenlands aandelenkapitaal en de werkzaamheden van zo’n bedrijf in Thailand zijn beperkt. Het eenvoudigste is om een Thais bedrijf op te zetten. Ook geeft een Thais bedrijf u meer mogelijkheden op breed gebied. Maar de meerderheid van het aandelenkapitaal is dan wel in handen van Thaisen. Vaak is dit de verhouding 49% buitenlander en 51% Thais. Soms geldt 31% - 69%.

  • Net zoals in Europa kent men de volgende bedrijfsvormen:
  • Vennoot onder firmanaam (Vof), wat in Thailand een Limited wordt genoemd.
  • De naamloze vennootschap (N.V), wat in Thailand een Public Company wordt genoemd.
  • De besloten vennootschap (B.V.), wat in Thailand een Company Limited wordt genoemd.

Als u een Thaise Co., Ltd. begint met minimaal aandelenkapitaal van 2 miljoen Baht, dan kunt u als buitenlander de directeur van dit bedrijf zijn. Als enige directeur ontvangt u vanuit het bedrijf een salaris, waarover u belasting en een sociale premie betaalt. Als enig directeur bepaalt u wat het bedrijf doet, doch u moet verantwoording afleggen aan de andere aandeelhouders. Tot niet lang geleden moest een Co., Ltd. minimaal 7 aandeel-houders hebben, waarvan 4 personen of bedrijven Thai moesten zijn. Nu geldt dat er minimaal 3 aandeelhouders moeten zijn, waarbij slechts 1 persoon of bedrijf Thai is.

Pas als in uw bedrijf 4 miljoen aandelenkapitaal is gestort en er minimaal 3 Thaise werknemers zijn, dan mag een 2de buitenlander daar ook te werk worden gesteld.

Wonen in Thailand

In Nederland en België, net als in de meeste andere Europese landen, is de buitenlander welkom bij permanent verblijf, waarbij men zijn/haar volledige waarden en gewoonten uit eigen cultuur kan aanhouden. Niet al te moeilijk kan men de nationaliteit van het gastland krijgen. Er is volop begeleiding, hulp en advies. We zijn zelfs bereid om wetten te wijzigen, zoals in Nederland toestaan dat buitenlanders kunnen gaan stemmen en zelfs deel kunnen gaan nemen aan de politiek. In België kan een buitenlander al snel ook een Belg worden. We gaan zelfs zover dat we toestaan dat onze eigen culturele achtergrond veranderingen ondergaat. En zo ontstaat hier een multi-culturele samenleving.
wonen

Omdat met name de Nederlanders, maar ook wel andere Europeanen die in Thailand verblijven, denken dat dit waar dan ook in de wereld normaal is, gaat men er van uit dat in Thailand hetzelfde geldt. Niets is echter minder waar !

Thai land = Land der vrijen. Men is trots op die vrijheid. Nimmer is men gekolonialiseerd.
De Thaise samenleving lijkt misschien wel een onontwarbare kluwe wol, doch er gelden strenge cuntureel bepaalde regels waar de conservatieve Thaisen zich strak aan houden. Ook nu in het in snel tempo globaliserende Thailand. En ook nog steeds bij de jongeren.

In Thailand gelden normen en waarden voor de mate van getoond respect aan anderen. Het is een samenleving die, net als in India, uit nivo’s bestaat, wat het beste zichtbaar is aan de taal. Er zijn 8 nivo’s om tegen de ander ’u’ te zeggen of over jezelf te spreken.

Het Buddhisme heeft zijn vaste regels, rituelen en geloof in geesten, geluk en ongeluk.

Politieke discussies en bespreken van zware onderwerpen zijn no-no’s. Zeker tijdens eten.

Ondanks Pattaya etc. Is de Thai toch erg preuts, conservatief en geneert men zich gauw.

Hoewel een Thai veel geduld en begrip op zal brengen bij een toerist die deze regels overtreedt, is het wel zo dat men een inbreuk op de culturele waarden en normen zoals die in Thailand gelden, niet zal accepteren bij de buitenlander die al enige tijd in Thailand woont. Zeker als men temidden van een Thaise gemeenschap woont, werkt of verblijft.

Hoewel ruzie tussen een Thai en buitenlander niet vaak zal voorkomen. Is het gevolg van het schenden van vel ongeschreven regels wel dat een Thai de buitenlander zal gaan buitensluiten, men zal gaan roddelen en men zal hem of haar tegen gaan werken.

Op het moment dat de buitenlander hiermee wordt geconfronteerd kunnen problemen ontstaan. Het ergste is als men kwaad wordt omdat men denkt dat de ‘westerling’ beter is ontwikkeld en dat de Thai nog een lange weg te gaan heeft. Soms wordt dit zelfs zo tegen een Thai gezegd, of geschreeuwd, waarna het leed helemaal niet te overzien is.

Daarentegen. Als een buitenlander vooraf en tijdens zijn verblijf in Thailand enige moeite doet om te willen inzien dat er ook een andere vormen van samenlevingen bestaan. En men probeert om de achtergronden van sommige, totaal andere, culturele waarden te doorgronden, dan zal uw kwaadheid snel plaats maken voor waardering en begrip.

Zodra een Thai door heeft dat u Thailand en haar bevolking respecteert en een stukje van de cultuur kan begrijpen, dan zult u merken dat u als gast in Thailand aan de Thaise bevolking een zeer aangename gastheer zal hebben. Kortom... Pas u aan en doe gewoon.

Uitgaan in Thailand

Uitgaan in Thailand is zeker in de toeristencentra en Bangkok heel goed te doen. Feitelijk is er van alles te beleven, veel van wat wij thuis gewend zijn is ook in Thailand te vinden. Er zijn natuurlijk ook een paar zaken die typisch Thais zijn.
beergarden

Muay Thai bijvoorbeeld, Thais boxen, daar zijn de Thai echt gek op en er wordt ook flink op gegokt wat in Nederland lang niet zoveel voorkomt.
Muay Thai is een full contact sport die niet alleen heftige gevechten op kan leveren maar ook een aantal rituelen laat zien die net zo belangrijk zijn als het feitelijke gevecht.

De Thai zijn ook gek op Karaoke wat dus in vele uitgaansgelegenheden gedaan word, lang niet altijd door fantastische zangtalenten helaas. Houd je daar niet van... wat te denken van een travestietenshow.

De Thaise jongens die hier deze shows opvoeren zijn soms erg moeilijk van een vrouw te onderscheiden. Vaak zien ze er net iets te vrouwelijk uit... het is mij persoonlijk nooit is overkomen weet ik dat er genoeg mannen zijn die dachten een wild enacht met een mooi Thais meisje door te gaan brengen en dan tot de ontdekking kwamen...

Beergardens
In Thailand zijn vrij veel beer gardens, soms heeft het hotel waar u verblijft er ook een. Maar de ene beer garden is de ander niet.

Er zijn beer gardens waar gewoon personeel achter de toog staat, er zijn ook beer gardens waar vrouwelijk personeel achter de toog staat die wel een praatje met je willen maken en er zijn beer gardens waar het vrouwelijk personeel iets meer doet dan alleen een praatje met je maken. Dit noemen ze meestal Girly Bars. Je kunt er wel gewoon een biertje drinken zonder lastig gevallen te worden, simpel weg zeggen dat je alleen voor een biertje komt is voldoende.

De dames die in dit soort gelegenheden werken staan daar voor het geld en worden echt je vriendin niet, alhoewel ze mischien zeggen van wel... In Thailand hebben ze er een spreekwoord voor... No money nog honey. Je ziet het tegenwoordig ook op T-shirts.

Pubs
In een aantal steden zijn er ook verschillende pubs. Meestal zijn het buitenlandse aangelegenheden zoals een Engelse of Ierse pub. Meestal is er naast drank ook eten te krijgen van het betreffende land. En ja, ze zijn er ook in een Nederlandse uitvoering, helaas.
Als je wilt kan je daar dus je broodje bal gaan eten of een vette frikandel..

kaarten van Thailand

THAILAND

Shoppen in Thailand

Als u gaat shoppen in Thailand en met name in Bangkok kunt u daar bijna een hele vakantie mee bezig zijn zonder in de zelfde winkels te komen. Bangkok heeft een aantal echt grote shopping centers waar u een hele dag door kunt brengen. Uiteraard kunt u er ook eten, vaak zijn er in deze shopping centers verschillende restaurants, Pizza, Mc Donalds, Chinees, Japans en natuurlijk ook Thaifood.
shoppingcenter

In Thailand kunt u heel goedkoop kleding kopen met allerlei dure merken... vaak is dat natuurlijk namaak die u eigenlijk ook niet mag importeren in Nederland. Prop dus niet uw koffer vol met deze kleding... dat kan bij de douane op Schiphol een probleem opleveren.

De Chatuchak Weekend Market
Dit is de grootste markt van Thailand. Het aantal winkeltjes en stalletjes wordt geschat tussen de 10.000 en 15.000 wat natuurlijk heel veel is, maar als je dat afzet tegen het aantal mensen wat daar dagelijks een bezoek aan brengt van 200.000 dan valt het nog wel mee. Druk is het er beslist, houd daar rekening mee. Het is wel de plek voor koopjes...

Chinatown
Goud, juwelen, edelstenen, traditionele chinese medicijnen/ kruiden. Maar ook de plek om seafood (kreeft bijvoorbeeld) te eten. Natuurlijk zijn er ook heel veel Chinese restaurants, die wel wat anders serveren dan Babi Pangan en de andere bij ons voor chinees doorgaande gerechten. Er zijn echt heel veel kleine winkeltjes en kraampjes, ik krijg er altijd het gevoel dat de ene helft van de bevolking wat verkoopt aan de andere helft Chinatown vind je in het gebied rondom Yaowarat road en Charoen Krung road.

Seacon Square
Het nieuwe Seacon Square is Azie’s grootste winkel en entertainment centrum en de 5e grootste in de wereld. Het centrum omvat een half miljoen vierkante meters aan winkels, amusement, bioscopen, eten en drinken en warenhuizen, met maar liefst 400 speciaalzaken. Seacon Square is gelegen aan de Srinakarin Road in Oost Bangkok, 14 kilometer van het vliegveld

Siam Square
Dit is een van de meest intense en de beste winkelgebieden in Thailand en Zuid-Oost Azië,
in Bangkok hét centrum om te shoppen. Je vind hier onder andere  zeven grote airconditioned winkelcentra. Hier vindt u acht verdiepingen tellende Central World Plaza (vroeger beter bekend als World Trade Center). En is er vóór het Central World Plaza elke avond een grote avondmarkt waar goede en goedkope kleding verkocht wordt. Naast de vele winkels zijn er ook talloze straatverkopers, barretjes en bioscopen en uiteraard ook het eten ontbreekt niet. Siam Paragon is één van de zeven winkelcentra. Siam Paragon ligt aan Siam Square, gelegen bij Phloenchit Road en Ratchadamri Road. Nabij de skytrain halte Chidlom.

Silom Road
Het gebied van Patpong Nightmarket waar ook vele van de grote glimmende wolkenkrabbers te vinden zijn. Het grote warenhuis Robinson Silom (hoek van Silom en Rama IV Rds). Te vinden in het gebied tussen de straten Silom en Sathorn, vlakbij het skytrain station Sala Daeng.


Sukhumvit area
Aan Sukhumvit Road en in zijstraten (de vele Sois) zijn veel grote hotels en grote warenhuizen en het winkelcentra (Emporium Shopping Center, Robinson, Central, Ploenchit Center, Landmark, Ambassador).
Tevinden aan de drukke Sukhumvit Road en vlakbij de skytrain halte Nana.

Pratunam
Op zoek naar imitatiemerk kleding dan is Pratunam een goede keuze. Het ligt op de kruising Ratchaprarop and Phetchaburi road. Vlakbij hethoogste gebouw van Bangkok en met de skytrain stap je uit bij halte Ratchatewi.

Khao San Road
Het bekende backpackers gebied. Volop Imitatie merk kleding, souvenirs, handwerk, sieraden, westerse horeca, gekopieerde Cd’s, DVD’s en computer software.
Gelegen in de wijk Banglamphu, nabij Grand Palace en Ratchadamnoeng Klang road.

Panthip Plaza
Een heel winkelcentrum vol computers. De beste plaats om computerbenodigdheden en gekopieerde siftware te kopen! Gelegen bij Prathunam markt, Petchburi Road.

Patpong Nightmarket
Grote toeristen markt met imitatie merk kleding, horloges, souvenirs, schoenen, gekopieerde Cd’s, DVD’s en software. Prijzen zijn hier wat hoger dan elders. Ook veel Beerbars en Gogo bars.
Gelegen tussen Silom en Suriwong road. Elke taxi / tuk tuk chauffeur kent deze markt.

Siam Paragon
Wordt ook de nieuwe parel van Bangkok genoemd. Het is een zeer trendy en luxueus winkelcentrum. Het bevat bijvoorbeeld een aquarium van twee hectare en 14 bioscopen. Hier vind je vooral de bekende merken zoals Gucci etc.

Meer artikelen...

Pagina 1 van 2

Start
Vorige
1

Weerbericht

°F | °C
invalid location provided

test

Aanbevolen in Bangkok


Hotel
: AriyasomVilla
AriyasomVillaDeze tot hotel verbouwde villa in Sukhumvit, Bangkok, is kleinschalig en bied luxe en rust in het hectische Bangkok

Restaurant:
Baan Khanitha

baankhanitaDe Thaise keuken van dit bekroonde restaurant in Bangkok is al ruim tien jaar geliefd.