Natuur

Flora en Fauna, de uitbundige natuur van Thailand

De uitbundige natuurlijke rijkdom van Thailand is bekend over de hele wereld. Dat komt onder meer doordat het land vier uiteenlopende geografische regio's kent. Van warme, ondiepe zeeën en mangrovebossen (de kraamkamer van de zee) tot bomen die in de winter in het noorden hun bladeren verliezen. Op hoge heuvels en plateaus groeien pijnboombossen en esdoorns. De altijd groene jungles in het zuiden variëren van zoetwatermoerassen tot hoge vegetatie met dik gebladerte en weelderige gewassen. Thailand kent een grote variëteit aan fruitbomen, bamboe, tropisch hardhout en 27.000 soorten bloemen waaronder de beroemde orchidee (het nationale symbool van Thailand).
natuur

De verbijsterende overvloed aan vegetatie is de habitat van een indrukwekkende hoeveelheid wilde dieren. Tijgers, olifanten, neushoorns, beren, apen, tapirs, herten, gibbons, luipaarden en de massieve Gaur (werelds grootste wilde os met een schofthoogte van meer dan 2 meter) leven samen met duizenden soorten kevers, vlinders, vogels en vissen. In Thailands nationale parken komen meer dan 300 soorten zoogdieren voor. Aan de Andaman-kust vinden we vier soorten zeeschildpadden.

Thailand telt 79 nationale parken, 89 vrijplaatsen waar niet gejaagd mag worden en 35 bos-natuurreservaten. Daarnaast beschermen 18 marine-parken het onderwaterleven van eilanden en aan de kust gelegen mangrovebossen.

De bekendste nationale parken die opengesteld zijn voor toeristen:

Doi Inthanon National Park

Behalve door de hoogste top in het land (2565 meter) is Doi Inthanon ook bekend door het nationaal park aan het zuidelijke uiteinde van de Shan Mountain Range. Hier vinden vele rivieren hun oorsprong. Twee bergstammen, de Karen en de Hmong, wonen er. Een trektocht is aan te bevelen om alle natuurlijke schoonheid te zien. Er leven bijvoorbeeld 364 soorten vogels en vlinders. Een kampeerplaats is voorhanden. De beste periode voor bezoek ligt tussen november en februari. Details kunnen worden verkregen bij de Park Lodging Office. Doi Inthanon ligt in het Chom Thong district, in de provincie Chiang Mai, 106 kilometer van de stad verwijderd. Tip:in de winter is het raadzaam warme kleren mee te nemen.

Khao Yai National Park

Het grootste bos in het noordoosten van Thailand ligt deels in de provincies Saraburi, Nakhon Ratchasima, Nakhon Nayok, Prachin Buri en Sra Kaeo. Het park is in 2005 door Unesco toegevoegd aan de lijst van werelderfgoederen. De bergen in het park vormen de basis voor vele watervallen. Het is een van Thailand's beste schuilplaatsen voor dieren en vogels in het wild en blijft de meest kansrijke plek om een glimp op te vangen van tijger of olifant. Bij voldoende water kan op de rivier worden geraft. Trekking behoort ook tot de mogelijkheden, evenals kamperen. Neem in de koudere maanden een sweater mee; muggenspray is ook aan te bevelen.

 

Mae Surin National Park

Mae Surin ligt in de provincie Mae Hong Son aan de Doi Mae Ukor, met watervallen en velden met wilde zonnebloemen (bua thong). Deze bloeien in november. U kunt ook een bergstam bezoeken in het Khun Yuam district. De beste tijd voor bezoek is in de periode tussen november en februari. De provincie Mae Hong Son ligt meer dan 900 km van Bangkok en kan het best bereikt worden per vliegtuig. Vervolgens via de weg naar Khun Yuam district. Het is dan nog 90 km naar Doi Mae Ukor.

Phu Hin Rong Kla National Park

Dit nationale park is bekend vanwege de ronde stukken zandsteen, als gevolg van duizenden jaren afslijting door wind en regen. De ontoegankelijke Mon Daeng waterval heeft in de loop de eeuwen 32 treden uitgesleten in de bergwand. Communistische rebellen gebruikten dit gebied als schuilplaats in de jaren zeventig. In Phu Hin Rong Kla kunt u trektochten maken om de talloze orchideeën te bekijken op de begroeide heuvels en in de diepe ravijnen. De provincie Phitsanulok ligt 377 km ten noorden van Bangkok.

Sai Yok National Park

De beroemde Kwae Noi rivier in de provincie Kanchanaburi loopt door het Sai Yok nationale park. Het bestaat uit een bos met grotten aan de oever van de rivier. Hier leeft het kleinste zoogdier ter wereld, de Kitti's Hog-neus vleermuis die slechts twee gram weegt. Sai Yok is de naam van de beroemdste waterval in het land. Mogelijke activiteiten: varen met een woonboot over de Kwae Noi rivier, grotten ontdekken, mountainbiken, olifantrijden en kanoën. Het park ligt op 97 km via highway 323 (Kanchanaburi-Thong Phaphum).

Sri Nakharin National Park

De Huai Khamin waterval ligt in het Sri Nakharin nationale park in de provincie Kanchanaburi. Hier vinden we ook de Sri Nakharin Dam en een stuwmeer. Mogelijke activiteiten: trekking, watervallen bezoeken en kanoën op het meer. De provincie Kanchanaburi ligt ongeveer 130 km ten noord westen van Bangkok.

Thung Salaeng Luang National Park

Dit is een park in het open veld, omgeven door droge eikenbossen en statige pijnbomen. Thung betekent 'veld' in het Thais. De velden in dit nationale park bij Petchabun zijn niet volledig gecultiveerd maar ook niet totaal wild. De Kaeng Sopha waterval is een van de drie spectaculaire trapsgewijze watervallen in het park. De weides in Non Sin en Nang Phaya zitten vol interessante flora en fauna. De beste tijd voor een bezoek is tussen oktober en november. De provincie Phetchabun ligt 364 kilometers van Bangkok. Ook hier is het in de winter raadzaam warme kleren mee te brengen.

Weerbericht

°F | °C
invalid location provided

test

Aanbevolen in Bangkok


Hotel
: AriyasomVilla
AriyasomVillaDeze tot hotel verbouwde villa in Sukhumvit, Bangkok, is kleinschalig en bied luxe en rust in het hectische Bangkok

Restaurant:
Baan Khanitha

baankhanitaDe Thaise keuken van dit bekroonde restaurant in Bangkok is al ruim tien jaar geliefd.