Werken

Werken in Thailand

Als werknemer
In Thailand geldt nog de bescherming van typisch en authentieke Thaise beroepen. Dit valt het beste te vergelijken met de ‘gilden’ zoals we die vroeger in Europa hadden. In Thailand bestaat een lijst met 39 beroepen die een buitenlander in Thailand niet mag uitoefenen. Als voorbeeld: Men mag geen schoenmaker, winkelier of een boer worden.
werken

Niet typisch Thaise beroepen mogen wel door buitenlanders worden uitgeoefend, zoals in de medische sector, maar pas nadat daarvoor toestemming is verleend. Die toestemming ontvangt men in de vorm van een werkvergunning. Om deze werkvergunning te krijgen moet men een vast woonadres in Thailand hebben, moet men een gezondheidsverklaring en kopie van uw paspoort overleggen, dient u een geldig visum van het type “O” of “B” te hebben en moet uw werkgever voor u garant staan. Vaak regelt uw werkgever alles voor u, soms moet u dit zelf doen. In bepaalde gevallen moeten aanvullende documenten worden ingeleverd. Een Thaise ambassade geeft het visum af, niet de werkvergunning. Als uw Thaise partner of het bedrijf waar u voor werkt garant staat, dan kan een multiple entry visum van het type “O” (Thaise partner) of “B” (Uw werkgever) worden verkregen.

Ook als u niet tegen een salaris werkt, maar bv. als vrijwilliger zonder enige vergoeding, moet u in het bezit zijn van een werkvergunning.

In het begin geeft men de werkvergunning voor korte tijd af. Als voorbeeld: Een leraar Engels ontvangt een werkvergunning voor de duur van 1 schooltermijn, wat slechts 5 maanden is. Daarna verzoekt men verlenging van de werkvergunning. Na enige tijd geeft men de werkvergunning voor langere tijd af. De maximale termijn is 2 jaar.

 

Als bedrijf

In Thailand kunt uzelf een bedrijf beginnen. Er bestaat een mogelijkheid om een buitenlands bedrijf op te richten of een Thais bedrijf. Oprichting kan binnen 4 weken.

Een buitenlands bedrijf heeft een meerderheid van buitenlands aandelenkapitaal en de werkzaamheden van zo’n bedrijf in Thailand zijn beperkt. Het eenvoudigste is om een Thais bedrijf op te zetten. Ook geeft een Thais bedrijf u meer mogelijkheden op breed gebied. Maar de meerderheid van het aandelenkapitaal is dan wel in handen van Thaisen. Vaak is dit de verhouding 49% buitenlander en 51% Thais. Soms geldt 31% - 69%.

  • Net zoals in Europa kent men de volgende bedrijfsvormen:
  • Vennoot onder firmanaam (Vof), wat in Thailand een Limited wordt genoemd.
  • De naamloze vennootschap (N.V), wat in Thailand een Public Company wordt genoemd.
  • De besloten vennootschap (B.V.), wat in Thailand een Company Limited wordt genoemd.

Als u een Thaise Co., Ltd. begint met minimaal aandelenkapitaal van 2 miljoen Baht, dan kunt u als buitenlander de directeur van dit bedrijf zijn. Als enige directeur ontvangt u vanuit het bedrijf een salaris, waarover u belasting en een sociale premie betaalt. Als enig directeur bepaalt u wat het bedrijf doet, doch u moet verantwoording afleggen aan de andere aandeelhouders. Tot niet lang geleden moest een Co., Ltd. minimaal 7 aandeel-houders hebben, waarvan 4 personen of bedrijven Thai moesten zijn. Nu geldt dat er minimaal 3 aandeelhouders moeten zijn, waarbij slechts 1 persoon of bedrijf Thai is.

Pas als in uw bedrijf 4 miljoen aandelenkapitaal is gestort en er minimaal 3 Thaise werknemers zijn, dan mag een 2de buitenlander daar ook te werk worden gesteld.

Weerbericht

°F | °C
invalid location provided

test

Aanbevolen in Bangkok


Hotel
: AriyasomVilla
AriyasomVillaDeze tot hotel verbouwde villa in Sukhumvit, Bangkok, is kleinschalig en bied luxe en rust in het hectische Bangkok

Restaurant:
Baan Khanitha

baankhanitaDe Thaise keuken van dit bekroonde restaurant in Bangkok is al ruim tien jaar geliefd.