Wonen

Wonen in Thailand

In Nederland en België, net als in de meeste andere Europese landen, is de buitenlander welkom bij permanent verblijf, waarbij men zijn/haar volledige waarden en gewoonten uit eigen cultuur kan aanhouden. Niet al te moeilijk kan men de nationaliteit van het gastland krijgen. Er is volop begeleiding, hulp en advies. We zijn zelfs bereid om wetten te wijzigen, zoals in Nederland toestaan dat buitenlanders kunnen gaan stemmen en zelfs deel kunnen gaan nemen aan de politiek. In België kan een buitenlander al snel ook een Belg worden. We gaan zelfs zover dat we toestaan dat onze eigen culturele achtergrond veranderingen ondergaat. En zo ontstaat hier een multi-culturele samenleving.
wonen

Omdat met name de Nederlanders, maar ook wel andere Europeanen die in Thailand verblijven, denken dat dit waar dan ook in de wereld normaal is, gaat men er van uit dat in Thailand hetzelfde geldt. Niets is echter minder waar !

Thai land = Land der vrijen. Men is trots op die vrijheid. Nimmer is men gekolonialiseerd.
De Thaise samenleving lijkt misschien wel een onontwarbare kluwe wol, doch er gelden strenge cuntureel bepaalde regels waar de conservatieve Thaisen zich strak aan houden. Ook nu in het in snel tempo globaliserende Thailand. En ook nog steeds bij de jongeren.

In Thailand gelden normen en waarden voor de mate van getoond respect aan anderen. Het is een samenleving die, net als in India, uit nivo’s bestaat, wat het beste zichtbaar is aan de taal. Er zijn 8 nivo’s om tegen de ander ’u’ te zeggen of over jezelf te spreken.

Het Buddhisme heeft zijn vaste regels, rituelen en geloof in geesten, geluk en ongeluk.

Politieke discussies en bespreken van zware onderwerpen zijn no-no’s. Zeker tijdens eten.

Ondanks Pattaya etc. Is de Thai toch erg preuts, conservatief en geneert men zich gauw.

Hoewel een Thai veel geduld en begrip op zal brengen bij een toerist die deze regels overtreedt, is het wel zo dat men een inbreuk op de culturele waarden en normen zoals die in Thailand gelden, niet zal accepteren bij de buitenlander die al enige tijd in Thailand woont. Zeker als men temidden van een Thaise gemeenschap woont, werkt of verblijft.

Hoewel ruzie tussen een Thai en buitenlander niet vaak zal voorkomen. Is het gevolg van het schenden van vel ongeschreven regels wel dat een Thai de buitenlander zal gaan buitensluiten, men zal gaan roddelen en men zal hem of haar tegen gaan werken.

Op het moment dat de buitenlander hiermee wordt geconfronteerd kunnen problemen ontstaan. Het ergste is als men kwaad wordt omdat men denkt dat de ‘westerling’ beter is ontwikkeld en dat de Thai nog een lange weg te gaan heeft. Soms wordt dit zelfs zo tegen een Thai gezegd, of geschreeuwd, waarna het leed helemaal niet te overzien is.

Daarentegen. Als een buitenlander vooraf en tijdens zijn verblijf in Thailand enige moeite doet om te willen inzien dat er ook een andere vormen van samenlevingen bestaan. En men probeert om de achtergronden van sommige, totaal andere, culturele waarden te doorgronden, dan zal uw kwaadheid snel plaats maken voor waardering en begrip.

Zodra een Thai door heeft dat u Thailand en haar bevolking respecteert en een stukje van de cultuur kan begrijpen, dan zult u merken dat u als gast in Thailand aan de Thaise bevolking een zeer aangename gastheer zal hebben. Kortom... Pas u aan en doe gewoon.

Weerbericht

°F | °C
invalid location provided

test

Aanbevolen in Bangkok


Hotel
: AriyasomVilla
AriyasomVillaDeze tot hotel verbouwde villa in Sukhumvit, Bangkok, is kleinschalig en bied luxe en rust in het hectische Bangkok

Restaurant:
Baan Khanitha

baankhanitaDe Thaise keuken van dit bekroonde restaurant in Bangkok is al ruim tien jaar geliefd.